Autocamperen

GPS


Advarsel: Brug af GPS i udlandet.

Hvis ture går til udlandet, kan det være en meget god idé at sikrer sig at ens GPS også er lovlig i de lande som der skal køres i, eller kan det blive en dyr tur. Flere lande har et forbud mod GPS der kan advarer mod fotofælder / radarkontrol.

Lovgivning i Schweiz er meget streng, hvad angår GPS der har denne funktion installeret. Ifølge ADAC er det ligegyldig om GPS er tændt eller slukket, hvis den indeholder informationer om fotofælder / radarkontrol er det strafbart. Straffen er en bøde i størrelsesorden af ca. 200 Euro, eller sågar fængsel, Politi og Grænsetolder beslaglægger også navigationsanlægget udover bøden.


2009 Tyskland forbyder nu også brug af navigationsanlæg, der er udrustet med et system, som med stor præcision advarer bilisterne om politiets fartkontroller. med henvisning til paragraf 23 i færdselsloven, der siger, at der i et køretøj ikke må medføres en teknisk indretning, der advarer mod placering af trafikovervågningsudstyr eller som direkte kan forstyrre det.
Her er bøde ca. 75 Euro.

Flere andre Europæiske lande har lignede forbud. Undersøg selv inden ferie turen reglerne.

Mange af de almindelige navigationsanlæg til bilen har dette system, eller det skal installeres særskilt, derved er det egeren selv der er ansvarlig for at navigationsanlægget indeholder advarsel om fotofælder.
Dog har flere af GPS-producenterne enten fjernet advarslerne, eller gør opmærksom på loven om fartfælder for Tyskland . Fartfælder i Schweiz er helt fjernet fra de fleste GPS.
Har du en GPS, uden fartkontrol installeret må du således gerne anvende den i disse lande. Se på emballagen eller i en eventuel manual, om der står, hvad der gælder for din GPS.

Konsekvenser
Danskere der er på tur igennem et land hvor der er et forbud, bør sikre sig at deres navigationsanlæg ikke har oplysninger om fotofælder installeret. Hvis I er i tvivl om der er et forbud i de lande som I skal køre i, er det klogest helt at fjerne softwaren hjemmefra.

Da det ellers kan blive en dyr tur,
”Mange er slet ikke klar over, at deres anlæg har den her funktion, men uanset om den er i brug eller ej, giver den nye lovgivning myndighederne mulighed for at give bøder og beslaglægge bilisternes navigationsanlæg. Derfor anbefaler vi, at man enten fjerner softwaren eller lægger navigationsanlægget i bagagerummet, når man kører i de lande, og anvender et almindeligt vejkort eller en ruteplan til at finde vej”, siger chefjurist, Lars Ellegaard fra FDMs juridiske rådgivning
Kilde FDM 2009

Se på firmaernes hjemmesider om dette også gælder for jeres GPS
 

www.garmin.dk

www.tomtom.com/plus/service.php?ID=8&l=14

www.navigon.com/site/dk/da