Før afgang

Vinterdæk bestemmelser  i Europa

Vinterdæk

Vinterdæk er en bestemt type dæk der er beregnet til brug i koldt vejr og på glatte veje. Typisk er de mærket med dækkoden M+S (Mud and Snow).

• Skift til vinterdæk når temperaturen er under 7 grader. Da vinterdæk er lavet af en blødere type gummi end sommerdæk.

• I vintervejr er det vigtigere end nogen sinde, at dine dæk - hvad enten det er sommerdæk, helårsdæk eller vinterdæk - ikke er nedslidte. Om vinteren anbefales mindst 3 millimeters mønsterdybde

• Er din bil udstyret med elektroniske hjælpemidler som f.eks. ABS-bremser og ESP-styrekontrol forudsætter det en god vejkontakt, for at kunne virke optimalt. Mønsterdybden og dæktypen er derfor af stor betydning.

• Sikkerhed koster penge, og et ekstra hold dæk er en omkostning, men ikke så stor som man skulle tro, for mens vinterdækkene arbejder, så hviler sommerdækkene og omvendt.

• Kørestabiliteten afhænger også af korrekt dæktryk, et uens og for lavt dæktryk kan medføre udskridning i sving. Kontroller dæktrykket og få samtidigt glæde af et mindre brændstofforbrug og mindre støjniveau

Læs regler for kørsel i udlandet inden turen. Der er forskellige regler for, hvor det er et lovkrav at køre med vinterdæk, eller pigdæk. I nogle lander, er det et lovkrav at der skal med bringes snekæder.

Regler/lovkrav for kørsel med vinter- pikdæk og snekæder

http://www.daeksikkerhed.dk/

http://www.trafikken.dk/wimpdoc.asp?page=document&objno=58603
 

NEW 
Tyskland gør vinterdæk lovpligtige fra 1Dec. for alle køretøjer.
Kilde: Der Nordschleswiger

Så pas på hvis I skal over grænsen for at handler, eller kører igennem Tyskland på ferie.
 
Reglerne har før været sådan lidt løse: At bilerne skulle være udstyret med dæk der var, tilpasset til vejr- og vejforhold.

Men denne regel blev den 26 nov. 2010 ændret i ”die deutsche Länderkammer ” så det nu er lovpligtigt at køre med vinterdæk, hvis der er sne sjap eller is på de tyske veje.

Loven gælder for alle køretøjer, der færdes på de tyske veje.

Det straffes med bøde, at køre uden vinterdæk i vinterfører, bøde størrelsen er også forhøjet i år 2010. til 40 euro. Hvis I køre med sommerdæk, og skaber problemer for resten af trafikken. Er bøden 80 euro. ( og for tysker en punk i Flensborg, svarende til et klip i kørekortet.)

Reglerne er meget forskellige rundt omkring i Europa, man arbejde på fra Tysk side, at få lavet fældes regler inden for EU.

Læs her om reglerne i Europa inden i køre på ferie.

http://www.promobil.de/wohnmobil-news/reiseinfos/winterreifenpflicht-in-europa.469930.7.htm


 

 

Nye vinterdæk regler i Sverige fra 1.dec 2009

Fra d. 1-12-09 gælder der nye regler for vinterdæk i Sverige.

Reglerne gælder nu for alle, også udenlandske biler på rejser i Sverige.

Vinterdæk er obligatorisk mellem 01.12 og 31.03, hvis der er vinterforhold på vejene. Er der sne, is, sjap eller frost på hele eller dele af vejbanen, skal vinterdæk benyttes.

For personbiler (klass. I*), personbiler klass. II (autocamper) med en totalvægt på højst 3,5 ton, skal der være min. 3 mm dækmønstret tilbage.

For køretøjer over 3.5 ton er min. krav på 5 mm. Dækmønster

Der kræves også vinterdæk på trailere og campingvogne.

Pikdæk Anvendelsesperiode 1.10.- 15.4. Personbil: Skal monteres med pigdæk på alle 4 hjul. Campingvogn: Skal monteres med pigdæk, når person-/varebilen er monteret med pigdæk.


Kilde: transportstyrelsen se

  

Hver millimeter tæller i vintervejr.
 

Det lovgiver tilladte 1,6 millimeter mønstre, er alt for lidt. ifølge eksperter. GTU Society for teknisk tilsyn, har lavet en testet sammen med ACE-Auto Club Europa. .

 

Test Objekt:

- En Dunlop Winter Sport 3D i den udbredte størrelse 195/65 R 15 T,
 - Som et nyt dæk med 8 mm profil
 - Med 4 mm resterende slidbane,
 - Med 2 mm resterende slidbane.

Test resultat:
Bremselængden blev betydelig forlænget i forhold til et nyt vinterdæk med 8 mm profil
 - Med 4 mm resterende slidbane.
Ved 50 km på sne med 6 m Ved 100 km på våd vej med 9 m.
- Med 2 mm resterende slidbane.
 Ved 50 km på sne med 11,4 m Ved 100 km på våd vej med 14 m.