Til Borgmester og
Kommunal bestyrelse

   Odense d 18 -06 -2008

Udnytter I jeres kommunes turistpotentiale fuldt ud?

                                                             

Autocamperferie er i en rivende udvikling overalt i Europa. For flere og flere opdager fordelene med en autocamper. 

 Det er den ferieform, som har haft den største fremgang i mange år. I Tyskland er der de sidste to år indregistreret flere autocamper end campingvogne. Også i Danmark er der kommet mange flere inden for de sidste par år, og udviklingen / efterspørgslen er stærkt stigende. I hele Europa er der langt over en million, alene i Tyskland findes der pt. Cirka 500.000 indregistrerede autocampere.

 

Skal Danmark kun være et transitland, med meget få ophold af den stærkt stigende autocamperturisme? Eller vil I have del i de nye turister, ved at tiltrække dem til jeres kommune.

Det kan I gøre ved at oprette autocamperpladser. Som vil markedsføre jer og jeres kommune positivt meget hurtigt inden for kredsen af over en million autocamperturister, som et godt og autocamper venlig sted at køre hen.

I vil måske sige, vi har mange gode og fine store veludrustede campingpladser i vores kommune, så vi har ikke behov for pladser kun til autocamper. Men heri tage I fejl….. For med en autocamper stiller man lidt anderledes krav.

 

For når det gælder campingpladser er de nok mere beregnet til campingvogne, som gerne ligger stille lidt længere, og som stiller store krav om en veludrustet campingplads med mange fritids tilbud. Som autocamper søger man bare en god rolig holdeplads.

 

I må se i øjnene, at I her har at gøre med en ny type turister, som kræver en anden slags tiltag, end det som man tilbyde dem i dag.

I må ikke se på autocamperturister som værende på lige fod med campisterne, men som en ny gruppe turister med helt andre behov / interesser (se bilag 1)

 

Derfor gælder det om at tiltrække så mange som mulig ved at oprette gode billige ”Stellplatz” autocamperpladser. ( se bilag 2 )

 

I Tyskland der har man set fordelen i at oprette deciderede autocamperpladser ”Stellplatz” og har indtil videre indrettet mere end 3000 pladser til denne gæstegruppe. Her har man set, at dér hvor man er mest autocamper venlig, kommer også den største del af autocamperturisterne, som giver en ekstra stor indtægt til området, da det er nogle meget købestærke turister vi her har med at gøre. De med bringer sjælden ret meget, men køber deres varer undervejs i området hvor de overnatter.

Autocamperturisterne vil gerne opleve områdets seværdigheder og kulturelle tilbud.      

 

( Et godt eks. er Wohnmobil-Stellplatz RIO GANDE, som ligger lige uden for den gamle bydel i Bad Gandersheim. Oprettet 2005. Det er en veludrustet plads med alt.

Pris 2 personer: 5 Euro pr nat. I de første 20 mrd havde  7.464 gæster overnatte der.

Handelstanden har beregnet at hver person i gennem snit brugte ca. 285 kr i byen, det vil sige ca.  2,1 mil. Kr.

 kilde Internet: Bad Gandersheim´s hjemmeside

 

Autocamperpladsens placering og størrelse i tyskland varierer meget.

Det samme gør prisen – nogle er gratis, mest normal er 5 Euro for en nat pr camper.

Prisen er meget vigtigt, for at tiltrække turisterne, er prisen for høj er det lig med dårlig tilstrømning og markedsføring af byen.

Autocamperne kræver ikke de store faciliteter, oftest er et wc, vand og el, evt. mod betaling nok.

 

Hvad er en autocamper ? 

Den er indregistreret som personbil. Meget veludstyret, køkken med alle faciliteter, badeværelse med toilet og brusebad med kold og varmt vand, alt spildevand opsamles i spildevandstanke, intet ledes uden for vognen.

 

Hvad kende tegner autocamperturisterne

·         De flytter meget rundt, ofte kun 1 til 2 overnatning pr sted, alt efter hvad området tilbyder af turistattraktioner, naturoplevelse m.m. 

·         Er ofte meget kulturelle.

·         Er et købestærkt folk. Der lægger en del penge i området som de besøger, indkøb/ restaurant, teater, museum m.m.

·         Vil have frihed til selv at bestemme, hvornår de ankommer og køre igen.

·         For hele idéen med en autocamper er friheden til selv at vælge. Tid – sted og mål

 

 

 

Vi vil gerne være behjælpelige med markedsføringen via vores hjemmeside: www.Dk-Autocam.dk

               

Vi ser frem til positiv respons.                 Efter 22/6 2008 Sker henvendelse til næstformand

Hermed de venligste hilsner Dk-Autocam.

Formand Leif Roman                                                         Næstformand Jytte Mikkelsen

         Leif Roman                                                               Jytte Mikkelsen
          formand@dk-autocam.dk                                                                                      naestformand@dk-autocam.dk

 

 

 

 

 

 

 

 


                                                                                           

                                                                          

         Bilag 1

 

    Autocamperturismen i tal

 

Herunder følger et par tal til autocamperturismen, taget fra afhandlingen ”Wohnmobilturismus an der Mosel” 2004

 

Autocamperturismens personkreds

66 % er over 50 år, 55 % af de rejsende er stadig erhvervsaktive. Rejsefællesskab: 80 % rejser to og to sammen, 95 % af autocamperturisterne rejser i deres egen camper.

Opholdslængde (Moselområdet): 10,48 dage (andre rejsemåder 3,3 dage).

Samlede forbrug pr. person/dag: 33,56 Euro.( Ca. 250 kr )

 

Aktiviteter i løbet af rejsen

65 % tager på cykelture, 60 % besøger lokaliteter,/ byer 58 % restaurant-/cafébesøg, 51 % foretager vandreture, 40 % tager på indkøb/strøgture , 33 % tager til vinsmagning.

 

Turismeeksperter både på regionalt og nationalt plan er enige: Ved autocamperturisme drejer det sig om et voksende marked med potentiale. 56 % af de erhvervsdrivende (private og kommunale) siger: ”at autocamperturismen bidrager til den regionale økonomi”.

 

I Danmark har man ikke lavet en tilsvarende undersøgelse af personkredsen med autocamper. Men tallene fra Tyskland stemmer meget godt overens med person fordelingen af vores medlemmer i DK- Autocam’s klub  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tekstboks: DE FRIE AUTOCAMPERE     www.dk-autocam.dk
.dk-autocam.dk
 
 FRIE AUTOCAMPERE     www.dk-autocam.dk

 

                                                                                     

         

             

                   Bilag 2

 

Planlægningshjælp til autocamperpladser

 

Følgende er uddrag fra Deutscher Tourismusverband E.V anbefalinger til både private og kommunale interesserede, eller allerede indehavere af autocamperplader, mht. til anlæg og udrustning i tyskland.

 

Udgangssituation: Tallet af autocampister er steget markant i de forgange år. i hele Europa er der langt over en million indregistrerede autocampere.

Denne trend med autocamperpladser har mange kommuner, forlystelsesparker samt restauratører forstået at profitere på. Fordelene ligger lige for: på denne måde lykkes det kommunerne at vinde yderligere kunder til den lokale detailhandel.

Mange områder har endda opnået at blive til en turistmagnet pga. deres udprægede autocampervenlighed. Forlystelsesparker og restauranter opnår  nye gæster hvis de tilbyder en gratis overnatning oveni. I den sidste tid øjner også flere private forretningsfolk en chance for at få økonomisk succes med rene autocamperpladser.

 

Men med tilbuddene vokser også gæsternes krav. Således forventer autocampisterne meget mere end bare en simpel parkeringsplads. Det er kun de anlæg, der har en hvis standard mht. placering og udrustning såvel som påfyldnings- og tømningssteder, der i længden kan garantere tilfredse gæster.

( i tyskland er det svært at få tømt sine tanker, uden for pladserne, da der er meget få steder selv på motorvejen )

 

 

Placering og tilkørsel

At vælge det rigtige sted til en autocamperplads kræver lidt indfølingsevne. Placeringen og prisen har stor indflydelse på autocamperes accept og betyder meget for om en autocamperplads får succes.


 

Men hvad kendetegner en attraktiv plads.?

·         Pladsen skal være nem at komme til fra de vigtige hovedveje.

·         Rolig beliggenhed. (Da nogle campere ofte tilbagelægger store afstande ved rattet om dagen)

·         Må gerne være indhegnet.( for sikkerheden.)

·         Rimelig pris. ( 5 euro er normal i tyskland )

·         Åben 24 timer i døgnet. ( gerne åben hele året )

·         Tæt på natur og vand

·         Tæt på by og centrum

·         Tæt på seværdigheder og attraktioner

·         God forbindelse til offentlige transportmidler ind til byen.

·         Forbindelse til cykel-, vand- og vandrestier

·         Korte gåture til turisttilbud

·         Trådløst netværk

 

 

Skiltning

En god skiltning i området er ubetinget nødvendig, lige som en tydeliggørelse af selve pladsen ved indkørslen. Dertil anbefales at bruge de fremstillede autocamperpiktogrammer med eller uden henvisninger til rent vand, tømning af kemiske toiletter og tømning af spildevand.

 

Område og pladser

Vejene på området skal være af en hvis bredde og være passérbare for køretøjer indtil en max. højde på 4 meter, og en længde på op til ca.10m

Beplantning både i ydre som indre områder begunstiger i alle henseender indtrykket. Beplantning tjener også til skygge og læ.

 

Autocampisterne ankommer ofte sent om aftenen, derfor er en god belysning af vejene, såvel som påfyldnings- og tømningsstederne vigtig, både for komfort og sikkerhed.

 

Enhedspladsen skal være plan og være forsynet med et godt dræn. Undergrundens bæreevne skal mindst være udlagt til fartøjer med en totalvægt på mindst 3.5 til 4 ton; med denne retningslinie dækker man ca. 90 % af den aktuelle ”bestand” af autocampere.

 Enhedspladserne skal have en mindste længde på 10 meter og en mindste bredde på 5 meter.

 


 

Påfyldnings- og tømningssteder, strømtilslutning og Internet

Da autocampere ofte råder over udstyr (drikkevandsbeholder, spildevandsbeholder, strømkapacitet), der kan holde i op til 3 dage, og da de for det meste kun holder ind på autocamperpladser for en enkelt eller få nætter, er det ikke ubetinget nødvendigt med faste tilslutningsmuligheder for spilde- og drikkevand ved hver enhedsplads.

Centrale serviceområder er ofte billigere og mere komfortable at benytte. Almindelige serviceområder er nemme at installere og byder på mulighed for at påfylde drikkevand og tømme spildevand. Ofte forefindes der også strømtilslutningsmuligheder.

 

Strøm / Internet

Autocamperpladser kan råde over et tilstrækkeligt antal strømtilslutninger, der skal svare til norm VDE 100. På baggrund af de forskellige elektriske enheder, der bruges af autocampister, er en strømtilslutning på 16 amp en god ide, således at bl.a de klimaanlæg, der ofte er i større autocampere, kan bruges uden problemer. Ved hjælp af egnede forlængerkabler kan afstanden til nærmeste strømtilslutning være op til 20 meter.

Internet forbindelse Trådløs eller ved udtag samme sted som el. 

 

Drikkevand

Ved påfyldning af drikkevand har man i princippet valget mellem individuelle tilslutningsmuligheder ved enhedspladserne eller et enkelt centralt punkt. I begge tilfælde skal påfyldningsstedet være forsynet med ¾ ” gevind. De nødvendige slanger og adaptere findes som regel i autocamperne.

 

Afledning af spildevand og affald

Her kan man også vælge mellem central eller decentral tømning. Ved valg af centralt tømningssted er det vigtigt at bemærke, at afløb til spildevand og toilet sidder på forskellige steder af autocamperne alt efter mærke. Derfor skal der ved indretningen af et centralt tømningssted være en vis manøvreplads.

Affaldstømning til ferie affald.

 

Sanitære indretninger

De fleste indregistrerede autocampere har deres egne sanitære indretninger. Men det vil være en god ide at have sanitære anlæg for at højne komforten. Især adgang til toilet.

 


 

Handicapvenlige indretninger

Der findes for tiden ikke nogen officielle statistikker over, hvor mange af autocampisterne der er handicappede. Man må dog gå ud fra, at andelen af denne gruppe turister er betydelig. Ofte kan man ved hjælp af blot få yderligere tiltag gøre pladsen mere handicapvenlig. Her skal der især tages hensyn til:

Kendetegne pladsen som handicapvenlig

·               Korte afstande til forsyninger

·               Tilkørselsveje uden trin

·               Kørestolsegnet brolægning

 

 

 

Informations tavle på pladsen. 

For at informere autocamperturister om pladsen, og andre turiststeder, er infotavler med følgende oplysninger ønskværdige:

 

·                     Pladsbestyrer: ard. og tlf.nr.

·                     Priser

·                     Antal tilladte overnatning.

·                     Ordensregler

·                     Information om Internet muligheder.

·                     Information om alarmering – læge – sygehuse

·                     Kort over området / bykort

·                     Køreplaner til offentlige transportmidler

·                     Gastronomi- og indkøbsmuligheder

·                     Cykel- og vandrestier

·                     Turistattraktioner / kulturelle tilbud

·                     Henvisning til andre autocamperpladser i området

·                     Lokale begivenheder.